Brouwerij Lamot

Brouwerij Lamot

Beschrijving

De voormalige brouwerij Lamot is beschermd als monument. Meer specifiek gaat het om de mouteest met toebehoren en restanten van de voorbewerkingsfase van het graan, met name de graankuiser, de resterende goten en de restanten van de maalstoel.

Waarden

Mouteest met toebehoren en restanten van de voorbewerkingsfase van het graan van de voormalige brouwerij Désiré Lamot-Rypens, inzonderheid de graankuiser, de resterende goten en de restanten van de maalstoel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed voorbeeld van een mouteest van het torentype met blokvormig eestlichaam, gebouwd in 1911, in de traditie van de laat 19de-eeuwse mouterijen horend bij en geïncorporeerd in een middelgrote brouwerij, versierd met kantelen en met verzorgde afgewerkte fries bovenaan de schouw, respectievelijk als materiële getuigen van de voorbereidende activiteiten die aan het eigenlijke moutproces voorafgaan.

Brouwerij Lamot

Hoofd 1 (Willebroek)
Bestaande huisbrouwerij met herberg; in 1907 omgevormd tot N.V. Désiré Lamot; zuidvleugel naar ontwerp van G. Van Dyck van 1910.