Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Cijnshoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeven, kastelen en molenromp met hun omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde Cijnshoeve met de onmiddellijke omgeving, bestaand uit het omringende weiland en de aardeweg die het domein met de straat verbindt.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de bescherming als volgt werd gemotiveerd: “De onmiddellijke omgeving van de Cijnshoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en volkskundige waarde. Het betreft het omringende weiland en de aardeweg die het domein verbindt met de straat. Landelijk gebleven omgeving van deze merkwaardige hoeve en als dusdanig verbonden met de historische ontwikkeling van het gebouw."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000767, Cijnshoeve, advies KCML (1993).

Waarden

De omgeving van de cijnshoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Cijnshoeve

Herentalsebaan 155 (Ranst)
Monumentaal woonstalhuis uit de 18de eeuw met cijnskamer uit 16de of 17de eeuw, achteruit gelegen midden afgepaalde weiden.