Hoeve Drogenhof: hoevegebouw, schuur en bakhuis

Hoeven, kastelen en molenromp met hun omgeving

Het hoevegebouw, schuur en bakhuis van de hoeve Drogenhof zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de bescherming als volgt werd gemotiveerd: “De hoeve Drogenhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische, artistieke en volkskundige waarde. Losstaande hoevegebouwen uit de 18de eeuw: woonstalhuis van 1753, met rijkelijk uitgewerkte gevelarchitectuur, intact bakhuis van 1761 en langsschuur uit de tweede helft van de 18de eeuw met origineel volume en gebinte met horizontale beplanking die het oorspronkelijk vakwerk vervangt. Rijkelijk uitgewerkte hoeve opgetrokken in een periode van intensieve grondontginning. Invloeden van de stedelijke architectuur zijn hier miniem, enkel de bepleisterde en geprofileerde kroonlijst en een eenvoudige steekboogdeur zijn een toegeving aan de toen heersende rococostijl.”

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000730, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Ranst, advies KCML (1992).

Waarden

Drogenhof: hoevegebouw, schuur en bakhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Hoeve Drogenhof

Schawijkstraat 107 (Ranst)
Hoeve uit het derde kwart van de 18de eeuw, bestaande uit woonstalhuis, langsschuur aan westzijde en bakhuis aan zuidwestzijde.