Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein Doggenhout

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeven, kastelen en molenromp met hun omgeving

Beschrijving

Het geheel gevormd door het kasteeldomein met omwatering, de tuin, het poortgebouw en de langgestrekte hoeve is beschermd als dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de bescherming als volgt werd gemotiveerd: “De omgeving van kasteel Doggenhout gevormd door het park, hoeve Ranstsesteenweg 183, de poort en de remises in de tuin is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en artistieke waarde. Het domein met de omwatering, de tuin, het poortgebouw van circa 1880 en de verbouwde langgestrekte hoeve gelegen Ranstsesteenweg nummer 183 vormen een onafscheidelijk historisch geheel met het kasteel.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000730, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Ranst, advies KCML (1992).

Waarden

Het geheel gevormd door het kasteeldomein met omwatering, de tuin, het poortgebouw van 1880 en de verbouwde langgestrekte hoeve Ranstsesteenweg 183 is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Doggenhoutstraat (Ranst)
Waterkasteel uit de 14de eeuw en de 17de eeuw, met vierkante plattegrond, eertijds toegankelijk via neogotisch poortgebouw van circa 1880. Gelegen in een park en toegankelijk via een dreef vanaf de Doggenhoutstraat.

Is de omvattende bescherming van

Langgestrekte hoeve

Ranstsesteenweg 183 (Ranst)
Rechthoekig, verankerd bakstenen gebouw onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart 19de eeuw.