Instituut Onze-Lieve-Vrouw Presentatie

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

School en klooster gesticht op verzoek van bisschop Monseigneur Bracq door het hoofdklooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie van Sint-Niklaas. Aanvang van de bouw op 16 augustus 1876. Gebouwencomplex begrepen tussen de Kleine Kerkstraat (westen), de Zuidstraat (noorden) en de Langestraat (noordoosten en oosten).

Langestraat 66-70 (Gent)
Aanvang van de bouw op 16 augustus 1876. Het hoofdgebouw aan de Langestraat dat onder meer het klooster bevat, vormt het oudste gebouw van het instituut. Roodgeschilderde baksteenbouw met neoromaanse inslag. Aansluitende vleugel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruiter, daterend van 1912-14 en met kapel op de bovenverdieping. Vleugel evenwijdig met de Zuidstraat van twaalf traveeën en drie bouwlagen achter met muur afgesloten tuin, opgetrokken in 1913-15.

Wordt opgevolgd door