't Merelhof

Beschrijving

Ondankstraat nr. 4. "'t Merelhof". Gerenoveerde hoeve met losstaande hoevegebouwen, in geschiedenis minimum teruggaand tot de 16de eeuw, cf. schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (ca. 1600): weergave van een woonhuisvolume, vermelding van pachter of eigenaar "Jan Clais". In de tweede helft van de 18de eeuw wordt ten zuidwesten een landgebouw weergegev

't Merelhof

Ondankstraat 4 (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met losstaande hoevegebouwen, in geschiedenis minimum teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600): weergave van een woonhuisvolume, vermelding van pachter of eigenaar "Jan Clais". Erf toegankelijk via hek tussen pijlers. Aan oostzijde van het erf staat een witgekalkt en verankerd gerenoveerd boerenhuis van vijf traveeën onder nieuw zadeldak. en zuiden van het woonhuis ligt een half ondergrondse overgroeide gemetselde aardappelkelder met rechte toegangswand met korfboogvormige ingang. Aan noordzijde van het erf ligt een haakse bakstenen schuur onder overkragend zadeldak in zwarte en rode Vlaamse pannen, gesteund op schoringen. Ten zuiden van het erf en diagonaal ten opzichte van de straat staat een bakstenen bakhuis met bewaard ovenhuisje onder lagere nok, onder zadeldak in Vlaamse pannen. Poel aan zuidzijde.