Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watertorens met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

NMBS-station Schijnpoort: watertorens en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de omgeving van de twee watertorens aan Schijnpoort, gelegen tussen de sporen en de Halenstraat.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de industrieel-archeologische waarde van de onmiddellijke omgeving als volgt werd gemotiveerd: als terrein waarop de watertorens werden ingeplant.

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000660, Watertorens van N.M.B.S.-station Schijnpoort, advies KCML (1985).

Waarden

De watertorens van het NMBS-station Schijnpoort met hun onmiddellijke omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Twee watertorens

Halenstraat (Antwerpen)
Twee identieke watertorens van 1898, gebouwd volgens het principe van professor Intze doch met onbeschermde waterreservoirs, opgesteld naast en beneden de aarden spoorwegberm.