Instituut Tropische Geneeskunde Prins Leopold

Beschermd monument van 03-04-1995 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Nationalestraat
Locatie Nationalestraat 155 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/937.1
  • OA002745

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Instituut voor Tropische Geneeskunde Prins Leopold

Nationalestraat 155, Antwerpen (Antwerpen)

Instituut voor Tropische Geneeskunde Prins Leopold. Gebouwencomplex in een sobere art-decostijl begrensd door Nationalestraat, Sint-Rochusstraat en Kronenburgstraat. Ontworpen door de architecten Marcel Spittael en Paul Le Bon in 1925, ingehuldigd op 4 november 1933.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de gebouwen uit 1925-1933 van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, de tuinen van en afsluitingen rond het complex.

Waarden

Oorspronkelijke delen van het complex met omliggende tuinen en afsluitingen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Prins Leopold is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische, architecturale en stedenbouwkundig-esthetische waarde: : als modern instituut en kliniek uit 1925-1933 in sobere art deco naar ontwerp van de architecten M. Spittael en P. Le Bon met vernieuwend stedelijk concept van inplanting binnen aangelegde tuinen en omheining.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.