Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID
58902
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/58902

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

★ O.-L.-Vrouwekerk Georiënteerde, gotische kerk gelegen aan de O.-zijde van de Mariastraat. Ten N. en ten Z. voormalig kerkhof afgeschaft in 1784; aan Z.-kant is de naam Onze- Lieve-Vrouwekerkhof Zuid behouden, aan N.-kant wordt naamgeving Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Noord in 1963 vervangen door Guido Gezelleplein, Aan O.- zijde plantsoen grenzend aan de achtergevel van GruuthusAanduiding van

Is de vaststelling van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Mariastraat zonder nummer (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk gelegen aan de oostzijde van de Mariastraat. Ten noorden en ten zuiden voormalig kerkhof afgeschaft in 1784; aan zuidkant is de naam Onze- Lieve-Vrouwekerkhof Zuid behouden, aan noordkant wordt naamgeving Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Noord in 1963 vervangen door Guido Gezelleplein, Aan oostzijde plantsoen grenzend aan de achtergevel van Gruuthuse. Voormalig kerkhof, aan noordkant afgeboord met lage arduinen muur, aan oostkant ingericht als parkje met leilinden en haagjes, bronzen beeld van de Spaanse humanist J.L. Vivès (1492-1540) van 1957 naar ontwerp van beeldhouwer R. Mateu (Spanje).

Is de omvattende vaststelling van

Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekerk

Mariastraat zonder nummer (Brugge)
Muurschildering in een spaarnis van de zuidelijke kooromgang met voorstelling van de Heilige Lodewijk (188 x 100), gekroond, met leliescepter en boek, tweede kwart 14de eeuw.