BP-building

Straat Jan Van Rijswijcklaan
Locatie Jan Van Rijswijcklaan 162 (Antwerpen)
Alternatieve naam Kapstokbuilding

BP-building

Jan Van Rijswijcklaan 162, Antwerpen (Antwerpen)

Kantoorgebouw in naoorlogs modernisme gebouwd in opdracht van BP Belgium, de Belgische vestiging van olieproducent The British Petroleum Company. Het ontwerp door de architecten Léon Stynen en Paul De Meyer, voor de uitvoering geassisteerd door Joseph Reusens, dateert van 1959-1960.

De bescherming omvat de BP-building.

BP-building is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Gebouw opgericht in de periode 1960-1963 naar ontwerp van de Antwerpse architect Leon Stynen in samenwerking met Paul De Meyer en J. Reusens en in opdracht van het BP-concern. Eerste toepassing in Europa van de hangconstructie zoals die door de Duitse architect Heinz Rasch in 1927 theoretisch werd ontwikkeld.