Oorlogsmonument ontworpen door Boudewijn Tuerlinckx

Monument van de weggevoerden, oorlogsmonument en heldenmonument

Het oorlogsmonument naar ontwerp van Boudewijn Tuerlinckx is beschermd als monument.

Waarden

Het heldenmonument op de begraafplaats in Mechelen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Werk van de Mechelse beeldhouwer Boudewijn Tuerlinckx (1873-1945) dat centraal staat op het ereperk van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog op de stedelijke begraafplaats van Mechelen. De beeldengroep geeft op een ingetogen manier een realistisch beeld van het leed veroorzaakt door de gruwelen van de oorlog.

sociaal-culturele waarde

Gelegen op het ereperk van de stedelijke begraafplaats genereert dit monument de behoefte om een collectief trauma te materialiseren en in het bijzonder om hulde te brengen aan de slachtoffers van het oorlogsgeweld.

Oorlogsmonument naar ontwerp van Boudewijn Tuerlinckx

Ziekebeemdenstraat (Mechelen)
Dit huldemonument staat op het militaire ereperk van de stedelijke begraafplaats van Mechelen, en is een werk van beeldhouwer Boudewijn Tuerlinckx uit 1928-1929.