Oorlogsmonument van de weggevoerden

Monument van de weggevoerden, oorlogsmonument en heldenmonument

Het oorlogsmonument van de weggevoerden is beschermd als monument.

Waarden

Het monument van de weggevoerden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het monument van 1921 herinnert aan de wegvoering van zogenaamde werkonwilligen tijdens de Eerste Wereldoorlog en aan de deportatie van de talrijke joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

artistieke waarde

Het beeld is het werk van de Mechelse beeldhouwer Jef Van Gooien (1885-1944) en genereert het leed van de bevolking tijdens de oorlog.

sociaal-culturele waarde

Gelegen bij het drukke spoorwegstation van Nekkerspoel herinnert het gedenkteken aan de beide oorlogen en vormt het een materialisatie van het herdenken van een collectief trauma. Het brengt tevens hulde aan de slachtoffers.

Monument van de weggevoerden

Ontvoeringsplein (Mechelen)
Het betreft een bronzen mannenfiguur met gebogen hoofd en gebalde vuisten tegen een kruis, in 1921 gerealiseerd door J. Van Goolen.