Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Gierle

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Latijnse School, jeneverstokerij en dorpskom

Beschrijving

De dorpskom van Gierle, waarin onder andere de Latijnse School en de voormalige jeneverstokerij zijn gelegen, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De Latijnse School en de voormalige jeneverstokerij zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Dorpskom Gierle

Beersebaan, De Nefstraat, Oude Baan, Schoolblok, Schoolstraat, Singel, Vennestraat (Lille)
De landelijke dorpskom van Gierle wordt gekenmerkt door een ringweg rondom de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met omringend kerkhof en de aangrenzende Latijnse School annex jeneverstokerij.

Is de omvattende bescherming van

Afspanning en dorpsherberg In den Eik

Singel 35 (Lille)
Oude afspanning en dorpsherberg van 1803. Breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.

Singel 3 (Lille)
Intacte dorpswoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gemeentehuis van Gierle

Singel 1 (Lille)
Opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl in 1895 naar ontwerp van de provinciale architect P.J. Taeymans.

Hoevecomplex

Singel 19, 23-24 (Lille)
U-vormig ingeplant hoevecomplex met binnenplaats, grenzend aan de noordzijde van het met kastanjebomen omgeven kerkhof van Gierle en opklimmend tot de 17de eeuw.

Kempische langsschuur

Oude Baan 1 (Lille)
De typische, driebeukige Kempische langsschuur is gelegen aan de hoek van de Singel met de Oude Baan. Als gebouw dateert de schuur minstens van de 18de eeuw.

Neoclassicistisch burgerhuis

Singel 9 (Lille)
Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Oorlogsmonument Gierle

Singel (Lille)
Oorlogsmonument geflankeerd door graven van de gesneuvelden, met eenvoudig houten kruis.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Singel (Lille)
Georiënteerde, driebeukige pseudobasiliek met merkwaardige westtoren in Kempische baksteengotiek. Omringend, ommuurd kerkhof met enkele bewaarde grafstenen.

Vrijstaand burgerhuis

De Nefstraat 1 (Lille)
Vrijstaand burgerhuis met voortuin, vermoedelijk begin 19de eeuw gebouwd als dokterswoning voor Joannes Franciscus Van Meerbeeck.

Singel 25 (Lille)
Vrijstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.