Oorlogsmonument

Oorlogsmonument

Het oorlogsmonument op het Gemeenteplein van Groot-Bijgaarden is beschermd als monument.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Sobere maar vormelijk atypische gedenkzuil, gevormd door een hardstenen sokkel, kalkstenen schacht en bronzen vaasbekroning. Het vormt een zinnebeeld voor de overwinning en is gedecoreerd met diagonaal oplopende, half verdiepte banden met gestileerde bladmotieven waartussen de namen van de gesneuvelden.
Door zijn ligging midden op het Gemeenteplein heeft het oorlogsgedenkteken bovendien een belangrijke, beeldbepalende waarde.

historische waarde

Herdenkingsmonument, in opdracht van Raymond Pelgrims de Bigard in 1919 opgetrokken teneinde de feiten en slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog voor de volgende generaties te vereeuwigen, en aldus getuige van de Belgische politieke geschiedenis met een belangrijke historische en documentaire waarde.

Gedenkzuil Eerste Wereldoorlog

Gemeenteplein (Dilbeek)
Centraal op het Gemeenteplein gelegen oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog opgericht met financiering van Raymond Pelgrims de Bigard.