Hof van Poelvoorde

Beschrijving

Oorspronkelijk een omwalde site, toegankelijk via een geasfalteerde erfoprit (deel uitmakend van de straat Poelvoorde), beginnend bij de Schuiferskapellestraat.

Hof van Poelvoorde

Poelvoorde 7 (Wingene)
De heerlijkheid Poelvoorde zeker al bekend omstreeks 1401. De eerste weergave van een omwalde site is terug te vinden in het Tiendenboek van het Sint-Amandsche van 1639. De site wordt weergegeven in de Flandria Illustrata van 1641 met opper- en neerhof gelegen binnen een afzonderlijke omwalling. Op het neerhof bevindt zich een hoeve met bijhorend wagenhuis, schuren en stallingen. Op het opperhof bevond zich het deels afgebroken kasteel. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) aangeduid als "oud poelvoorde casteel, nu twee hofsteden". Weergave van de hoeve bestaande uit een woonhuis, twee grote en twee kleine landgebouwen en een vijfde landgebouw in de boomgaard. In 1865 wordt het woonhuis verbouwd en vergroot. Gebouwen met U-vormige gesloten opstelling. Toegangsgebouw in verankerde baksteenbouw bovenaan met kantelen, korfboogvormige poort, wapenschild. Wagenhuis en boerenwoning in kern teruggaand tot de 18de eeuw.