Beschermd monument

Vliegveld Grimbergen: ronde vliegtuigloodsen

Beschermd monument van tot heden

ID
595
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/595

Besluiten

Vliegtuigloodsen en compenseerinrichting
definitieve beschermingsbesluiten: 12-07-2007  ID: 4501

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De twee ronde vliegtuigloodsen op het vliegveld van Grimbergen zijn beschermd als monument.Waarden

Twee ronde vliegtuigloodsen op het vliegveld van Grimbergen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Uniek (zelfs internationaal) en tevens gaaf bewaard voorbeeld van vliegtuighallen gebouwd in 1947 naar ontwerp van Alfred Hardy die revolutionair te beschouwen zijn op zowel materiaal-technisch vlak: opgetrokken volgens zijn nieuw constructief principe 'la dalle autoportante' van 1946, als op typologisch vlak: de circulaire vorm.

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: de betonnen paddestoelconstructies met ver overkragend zelfdragend dak, afgesloten door aluminium schuifpoorten en centraal verlicht door een aluminium lantaarn zijn te beschouwen als een spectaculair startpunt van een na-oorlogse evolutie in de betonarchitectuur, waarbij men door middel van experimenten en vernieuwing het beton wilde laten zweven. Wellicht zijn de hangars bedoeld als een demonstratie en promotie van het gewapend beton. Het samenvallen van vorm, constructie en bestemming; de minimale afwerking en de inwendige beleving van een boeiende confrontatie tussen de ogenschijnlijke zware betonstructuur en de lichte metalen schuifwanden maken van de vliegtuighangars te Grimbergen één van de zeldzame hoogtepunten binnen de 20ste-eeuwse betonarchitectuur in België. Reeds in 1964 werd het internationaal erkend door als enige Belgische realisatie te worden opgenomen in de overzichtstentoonstelling 'Twentieth Century Engineering' in New York.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Vliegveld Grimbergen met vliegtuigloodsen en compenseerinrichting

Humbeeksesteenweg 313, 323 (Grimbergen)
Vliegveld aangelegd in 1939 en gelegen tussen de Humbeeksesteenweg ten oosten, de Oyenbrugstraat ten zuiden, de Diegemputstraat en de sociale woonwijk Zonneveld ten westen en de Lintkasteelstraat ten noorden.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.