Beschermd monument

Oorlogsmonument ontworpen door Van Averbeke en Dupon

Beschermd monument van tot heden

ID
5956
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/5956

Besluiten

Oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 17-12-2012  ID: 5090

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat het oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, gelegen op het kruispunt van de Elisabethlaan met de Koninklijkelaan.Waarden

Oorlogsmonument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als werk van architect Emiel Van Averbeke (1876-1946) en beeldhouwer Josué Dupon (1864-1935) behoort het monument tot de kwalitatief waardevolle monumenten van de stad Antwerpen. De ligging van het art-decogetinte monument op het kruispunt van twee belangrijke verkeersaders is sterk beeldbepalend. De structuur van een hoge pijler bekroond met een plastische bronzen beeldengroep met symbolische betekenis refererend aan de Griekse mythologie getuigt van een hoge artistieke waarde. Het oorlogsgedenkteken ontstond door een samenwerking van twee bekende Antwerpse kunstenaars. Emiel Van Averbeke was werkzaam als stadsarchitect met talrijke realisaties zowel in de openbare als de privésector. Beeldhouwer Josué Dupon is vooral bekend als beeldhouwer van exotische dieren, maar ook van talrijke borstbeelden en openbare monumenten. De beeldengroep vormt met zijn symboliek, ontleend aan de Griekse mythologie, een allegorie op de gewapende vrede.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Oorlogsmonument ontworpen door Van Averbeke en Dupon

Elisabethlaan, Koninklijkelaan (Antwerpen)
Oorlogsmonument ontworpen door architect Emiel Van Averbeke en beeldhouwer Josuë Dupon en opgericht ter ere van de gesneuvelden van 1914-1918.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.