Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Twee herenhuizen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kastelen en omgeving, herenhuizen en hoeven

Beschrijving

Deze twee woningen (aanvankelijk één neoclassicistisch herenhuis en voormalige chocoladefabriek) zijn, samen met hun onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsbesluit motiveert de bescherming als volgt: "als neoclassicistisch herenhuis uit de 19de eeuw. Het geheel bestaat uit een rechthoekig gedeelte onder een zadeldak en een dwars gelegen vleugel onder een schilddak."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000519, Meylstraat 20 en 22: herenhuizen en onmiddellijke omgeving (S.N., 1981)

Waarden

De herenhuizen met hun onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Herenhuis

Meylstraat 20-22 (Hove)
Oorspronkelijk een neoclassicistisch herenhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw; schuin ingeplant ten opzichte van de rooilijn en gelegen in beboomde tuin afgesloten met ijzeren hek.