Oorlogsmonument ontworpen door Frans Jochems

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

De bescherming omvat het monument ter herdenking van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, gelegen ten noorden van het Sterckxhof.

Waarden

Het monument ter herdenking van beide wereldoorlogen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het monument is een werk van beeldhouwer Frans Jochems (1880-1949) van 1924. Door de ligging behoort het tot de beeldbepalende en kwalitatief waardevolle monumenten van de stad. Het brengt hulde aan de gesneuvelden en vertolkt door de plastische vormgeving en afgebeelde figuren de kameraadschap tussen de soldaten en het leed van de nabestaanden.

sociaal-culturele waarde

Het gedenkteken staat in het Rivierenhof aan een belangrijke verkeersader en is dus zeer herkenbaar voor de talrijke wandelaars, fietsers en automobilisten. Het genereert een belangrijke sociaal-culturele waarde als uiting van de behoefte om een collectief trauma te materialiseren en hulde te brengen aan diegenen die gevallen zijn voor het vaderland.

Hooftvunderlei (Antwerpen)
Ten noorden van het Sterckxhof is het witstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog , en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gelegen, uit 1924 van de hand van Fr. Jochems.