Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Twee herenhuizen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kastelen en omgeving, herenhuizen en hoeven

Deze twee herenhuizen zijn, samen met hun onmiddellijke omgeving, beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsbesluit motiveert de bescherming als volgt: "het huis 'Les Maronniers' is evenals het herenhuis Edegemstraat 21 in een tuin gelegen. Beide zijn neoclassicistisch."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000519, Edegemstraat 19 en 21: herenhuizen met onmiddellijke omgeving (S.N., 1981)

Waarden

De herenhuizen met hun onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Herenhuis Les Maronniers

Edegemsestraat 19 (Hove)
In tuin gelegen neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gedateerd 1890.

Neoclassicistisch herenhuis

Edegemsestraat 25 (Hove)
In beboomde tuin gelegen herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met centraal rechthoekig dakvenster onder driezijdig fronton, gedateerd 1889.