Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve De Schrans met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve De Schrans en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde hoeve De Schrans met de onmiddellijke omgeving, bestaand uit de omwalling, de gronden binnen de omwalling, de toegangsdreef en de naastliggende percelen.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de omgeving van de hoeve als volgt werd gemotiveerd: Gronden die historisch bij de hoeve horen en die er de noodzakelijke landelijke omgeving van vormen."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000701, Antwerpen 5de fase, advies KCML (1986).

Waarden

De omgeving van de hoeve De Schrans, gevormd door de omwalling, de gronden binnen de omwalling, de toegangsdreef en de percelen links en rechts van de toegangsdreef, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve De Schrans

Kerkstraat 79 (Lille)
Oudste burgerlijk gebouw van Lille. Destijds een riante woning met schuur en brouwerij. Achterin gelegen, omgracht L-vormig hoevecomplex.