Parochiekerk Sint-Amandus

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Heden vrij monumentale bakstenen kruiskerk ingeplant aan de westrand van de Hofkouter, die de Schelde domineert, op de splitsing van de huidige Molenstraat en Kloosterstraat, te midden van het behouden ommuurde kerkhof.

Molenstraat (Gavere)
Eerste melding van een kerk daterend uit de 13de eeuw. Volgens F. De Potter werd de kerk heropgebouwd in 1789 met uitzondering van het oude 13de-eeuws koor in Doornikse steen. Eerste vergroting van de kerk in 1874-77 naar ontwerp van architect E. de Perre. Heden vrij monumentale bakstenen kruiskerk met pseudobasilicaal schip van vier traveeën, een uitspringende vierkante westtoren, uitspringende transeptarmen en koor en zijkoren.

Is de omvattende vaststelling van

Oorlogsmonument Gavere

Deze gedenkplaat voor de gesneuvelden en de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog werd in 1923 door de parochie en de gemeente Gavere opgericht. Een afzonderlijke plaat werd later toegevoegd met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule.

Wordt opgevolgd door