Kasteel Hof Le Paige: park

Gebouwen in Grobbendonk en Herentals

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het park rond het Hof Le Paige te Herentals met tuinhekken, toegangspoort, ijskelder, tuinpaviljoen en ijzeren brug. Het kasteel Hof Le Paige werd reeds beschermd als monument bij koninklijk besluit van 11 september 1979.

Het kasteelpark Le Paige is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

Het park rond het kasteel Le Paige vormt het oudste deel van een domein dat werd aangelegd door Henri Le Paige, voormalig burgemeester van Herentals (1836-1848). Het betreft een vrij gesloten, kleinschalige lusttuin in een schilderachtige landschappelijke stijl, vermoedelijk aangelegd circa 1820-1830, tot op heden gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan plantensoorten.
In de tuin werden restanten van de vroegere stadsomwalling geïntegreerd, te weten de vestwal, heuvel en het vestwater van de schans aan de “Leege” of Benedenpoort.
Complementair aan de lusttuin werd in een latere fase een arboretum met een uitgebreide, botanisch waardevolle verzameling van inheemse en uitheemse boomsoorten aangeplant, waarvan het grootste deel bewaard is.
Tevens is de typisch 19de-eeuwse parkarchitectuur behouden, te weten een paviljoen in pittoreske stijl met bewaarde decoratieve muurschilderingen en een ijzeren brug over de vijver met in de balustrade de initialen van de 19de-eeuwse bouwheer verwerkt. Aan de zijde van de Nederrij maken het ijzeren hekwerk en de toegangspoort, opgehangen aan stenen pijlers, stilistisch harmoniërend met het kasteel integrerend deel uit van het historische geheel.

Domein Hof Le Paige

Nederrij 135 (Herentals)
Alleenstaand landhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1892 met omliggend park afgesloten door een hek.