Beschermd monument

Gedenksteen Eerste Wereldoorlog

Beschermd monument van tot ( opgeheven)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
5978
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/5978

Besluiten

Gedenksteen Eerste Wereldoorlog
definitieve opheffingsbesluiten: 11-09-2018  ID: 14693

Gedenksteen Eerste Wereldoorlog
voorlopige opheffingsbesluiten: 06-06-2018  ID: 14628

Oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 17-12-2012  ID: 5090

Beschrijving

De gedenksteen ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog werd beschermd als monument bij ministerieel besluit van 17 december 2012.

De bescherming werd bij ministerieel besluit van 6 juni 2018 voorlopig en bij ministerieel besluit van 11 september 2018 definitief opgeheven in functie van de verplaatsing ervan. De gedenksteen werd in 2018 naar een nieuwe locatie binnen hetzelfde perceel verplaatst. Na de verplaatsing van de gedenksteen volgde een evaluatie van de erfgoedwaarden van het oorlogsmonument op de nieuwe locatie. De erfgoedwaarden op basis waarvan het monument aanvankelijk als oorlogsmonument beschermd werd bij ministerieel besluit van 17 december 2012, zijn nog aanwezig. Bijgevolg werd de voor de gedenksteen ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog een nieuwe procedure tot bescherming opgestart.

Deze fiche toont de situatie voor de verplaatsing. De situatie na de verplaatsing raadpleeg je hier.



Waarden

De gedenksteen ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De gedenksteen werd in 1919 ontworpen door de gemeentelijke bouwmeester Jan Van Weert en kreeg een plaats op de pui van het vroegere gemeentehuis dat in 1944 vernield werd tijdens de bevrijdingsgevechten rond het Albertkanaal.

artistieke waarde

De plastische uitwerking van de omlijsting van de naamplaat verleent dit gedenkteken een meerwaarde ten opzichte van andere sobere gedenkstenen waarop alleen naamlijsten voorkomen.

sociaal-culturele waarde

De gedenksteen is een materialisatie van de behoefte om een collectief trauma te blijven herinneren.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Gedenksteen Eerste Wereldoorlog

Van Heybeeckstraat (Antwerpen)
De gedenksteen herdenkt de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Op bakstenen sokkel geplaatste gebeeldhouwde hardstenen gedenksteen met onderaan leeuwenfiguur, overgebracht van het oude, in 1944 verwoeste gemeentehuis van Merksem.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenksteen Eerste Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/5978 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.