Oorlogsmonument gesneuvelden 7de linie

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

De bescherming omvat het gedenkteken voor de gesneuvelden van het 7de linieregiment, gelegen in park Vogelzang.

Waarden

Gedenkteken voor het 7de linieregiment in het park Vogelzang is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het evenwichtig opgebouwd monument is het werk van beeldhouwer Edouard Vereycken (Antwerpen 1893 - Herentals 1967) en architect Antoon De Mol (1891-1962). Het driedelige gedenkteken bestaat uit een hoge centrale pijler met bekronend Nikebeeld als zinnebeeld van de overwinning en twee lagere zijvleugels met bas-reliëfs die de geschiedenis en de heldendaden van het regiment weergeven; karakteristiek voor het oeuvre van Vereycken zijn de beelden van wakende soldaten aan beide zijden van het gedenkteken.

historische waarde

Het monument werd in 1930 opgericht ter ere van het 7de linieregiment dat tijdens de Eerste Wereldoorlog deelnam aan de gevechten ter hoogte van de Uniebrug tijdens de Slag van de IJzer in oktober 1914. De decoratieve bas-reliëfs en opschriften herinneren aan deze gevechten, verwijzen naar belangrijke feiten in de geschiedenis van het regiment en vormen een materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

sociaal-culturele waarde

Het gedenkteken is gelegen in het park Vogelzang dat geïntegreerd in het Nachtegalenpark een belangrijke ontmoetingsplaats is voor vele Antwerpenaars en andere bezoekers, het genereert zo een belangrijke sociaal culturele waarde als uiting van de behoefte om een collectief trauma te materialiseren en in het bijzonder hulde te brengen aan het 7de linieregiment.

Gerard Le Grellelaan (Antwerpen)
Op het grasperk tussen de dienstgebouwen van het voormalige kasteel Vogelenzang bevindt zich het monument der gesneuvelden van de 7de linie van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van architect Antoon De Mol en beeldhouwer Edouard Vereycken.