Gemeentehuis Kalmthout: gevels en bedaking oude deel

Beschermd monument van 09-06-1998 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Kalmthout
Deelgemeente Kalmthout
Straat Kerkeneind
Locatie Kerkeneind 13 (Kalmthout)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11022/102.1
  • OA002483

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis van Kalmthout

Kerkeneind 13, Kalmthout (Antwerpen)

Gemeentehuis, gebouwd in 1863 naar ontwerp van architect Eugeen Gife. School, te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming van het gemeentehuis van Kalmthout is beperkt tot de gevels en het dak van het oorspronkelijke gebouw en dus niet de uitbreiding.

Het beschermingsdossier evalueert de bescherming als volgt: "Het gemeentehuis van Kalmthout behoort tot een reeks typische gemeentehuizen die rond het midden van de 19de eeuw naar ontwerp van de provinciale architect Gife gebouwd werden. Blijkbaar ging het om een standaardontwerp dat naar gelang de behoefte kon aangepast worden. We verwijzen naar het gemeentehuis van Pulderbos dat rond dezelfde periode gebouwd werd en dat sterke gelijkenissen vertoont. Aangezien de meeste van deze eerste gemeentehuizen in de verschillende gemeenten inmiddels verdwenen zijn verdienen de enkele overblijvende zeker bescherming. De aangebouwde raadzaal en de inwendige moderniseringen doen wel iets af aan de waarde van het gebouw. In feite is de bescherming te beperken tot gevels en dak."

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002185, Kalmthout: Voormalig gemeentehuis en pastorie (F. Brenders, 1998).

Waarden

De gevels en bedaking van het oude deel van het gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het gemeentehuis van 1863 is één van de typische gemeentehuizen die rond het midden van de 19de eeuw naar ontwerp van provinciaal architect E. Gife in neoclassicistische stijl werd opgetrokken en waarvan een aantal reeds verdwenen zijn.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.