Fabrieksschoorsteen en ateliergebouw van steenbakkerij

Beschrijving

De firma Briqueteries, Tuileries en Céramiques bouwde in 1904-1905 ten westen van de dorpskom van Ramskapelle een steenbakkerij met naast een ateliergebouw ook 4 ovens, verschillende droogloodsen en een woning voor de bedrijfsleider.

Is de omvattende vaststelling van

Ateliergebouw van steenbakkerij

Koolhofstraat 11 (Nieuwpoort)
Ten westen van de dorpskern van Ramskapelle liggen de resten van een merkwaardig industrieel-archeologisch complex, meer bepaald de ruïnes van een steenbakkerij en een vlasroterij. Van het in 1904-1905 opgebouwde baksteenbedrijf Briqueteries, Tuileries en Céramiques resteert nog het ateliergebouw of de kleibewerkingshal.

Fabrieksschoorsteen van steenbakkerij

Koolhofstraat (Nieuwpoort)
De fabrieksschoorsteen getuigt van het industriële verleden van deze site, namelijk als restant van de firma Briqueteries, Tuileries en Céramiques uit 1904-1905. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de schoorsteen versterkt en omgevormd tot observatiepost.