Xaveriuscollege en -kerk

Xaveriuscollege en kerk

De bescherming omvat het Xaveriuscollege uit 1939 en de Xaveriuskerk uit 1964.

Xaveriuscollege en kerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het interieur van het Xaveriuscollege omvat een uitzonderlijk en onroerend deel van het oeuvre van de kunstenaar Alfred Ost met name de vele monumentale religieuze houtskooltekeningen op de wanden van gangen, trapzalen en lokalen ingebracht in de periode 1941-1944.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het Xaveriuscollege is een goed bewaard modern school- en kloostercomplex uit 1939, gebouwd naar ontwerp van pater Lodewijk Taeymans in functioneel-rationeel doordacht baksteenmodernisme. De Xaveriuskerk in 1964 aan het Xaveriuscollege toegevoegd als kapel en parochiekerk naar ontwerp van ingenieur-architect Paul Felix is een sterk stuk sacrale architectuur met brutalistisch materiaalgebruik.

Collegelaan 36, 36A-B, Kerkendijk 2-4 (Antwerpen)
College uit 1939 naar ontwerp van pater Lodewijk Taeymans S.J., houtskooltekeningen van de hand van Alfred Ost vervaardigd tussen 1941 tot 1944, de kapel werd gerealiseerd volgens ontwerp van 1963 van professor ingenieur-architect Paul Felix.