Woning Heeremans-Moens met tuin

Gemeente Liedekerke
Straat Houtmarktstraat
Locatie Houtmarktstraat 45 (Liedekerke)

Terrastuin van de woning Heeremans-Moens

Houtmarktstraat 45 (Liedekerke)

Modernistische tuin (20 are en 3 are voortuin) uit 1938, ontworpen door Jean Canneel-Claes bij een dokterswoning met praktijk naar ontwerp van Huib Hoste.

Woning Heeremans-Moens

Houtmarktstraat 45, Liedekerke (Vlaams-Brabant)

Huisarts Emiel Heeremans gaf in 1938 opdracht aan Hoste Huib om een woning met bijhorende praktijkruimte te bouwen.

Beschrijving

Woning Heeremans-Moens is beschermd als monument. De bescherming omvat de dokterswoning met praktijk, ontworpen door Huib Hoste en de bijhorende tuin (zowel voor- als achtertuin), ontworpen door Jean Canneel-Claes.

Waarden

De dokterswoning Heeremans-Moens met inbegrip van de tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

representatief voor het omvangrijke oeuvre van Huib Hoste (1881-1957), één van de belangrijkste pioniers van het modernisme in België, eveneens representatief en bovenal zeldzaam bewaard voorbeeld van de "jardin fonctionel" van de befaamde tuinarchitect Jean Canneel-Claes (1909-1989) vormt deze in, 1938-1939 gerealiseerde dokterswoning met praktijkruimte en achterliggende tuin een uniek en merkwaardig intact, modernistisch tijdsdocument. Daarbij gaven beide gerenommeerde ontwerpers in een opmerkelijke symbiose van architectuur, binneninrichting en tuinconcept gestalte aan hun gelijklopende visie inzake functionaliteit en bewoonbaarheid.