Woning Heeremans-Moens met tuin

Beschrijving

Woning Heeremans-Moens is beschermd als monument. De bescherming omvat de dokterswoning met praktijk, ontworpen door Huib Hoste en de bijhorende tuin (zowel voor- als achtertuin), ontworpen door Jean Canneel-Claes.

Waarden

De dokterswoning Heeremans-Moens met inbegrip van de tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

representatief voor het omvangrijke oeuvre van Huib Hoste (1881-1957), één van de belangrijkste pioniers van het modernisme in België, eveneens representatief en bovenal zeldzaam bewaard voorbeeld van de "jardin fonctionel" van de befaamde tuinarchitect Jean Canneel-Claes (1909-1989) vormt deze in, 1938-1939 gerealiseerde dokterswoning met praktijkruimte en achterliggende tuin een uniek en merkwaardig intact, modernistisch tijdsdocument. Daarbij gaven beide gerenommeerde ontwerpers in een opmerkelijke symbiose van architectuur, binneninrichting en tuinconcept gestalte aan hun gelijklopende visie inzake functionaliteit en bewoonbaarheid.

Woning Heeremans-Moens met terrastuin

Houtmarktstraat 45 (Liedekerke)
Dokterswoning met praktijk naar ontwerp van Huib Hoste met modernistische tuin uit 1938, ontworpen door Jean Canneel-Claes.