Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Victor Jacobslei

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
6002
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/6002

Besluiten

Victor Jacobslei
definitieve beschermingsbesluiten: 23-10-1992  ID: 2451

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat de gevels en daken van de burgerhuizen in de Victor Jacobslei, van enkele burgerhuizen in de Beernaertstraat en Maloustraat en de parochiekerk Sint-Hubertus.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architecturale, historische en sociaal-culturele waarde van de gevels en bedakingen van de Victor Jacobslei begrensd door de Sint-Hubertuskerk en de Statiestraat, met inbegrip van de Sint-Hubertuskerk en de aanpalende huizen Beernaertstraat 26-28 en Maloustraat 2 tot 10 als volgt werd gemotiveerd: "Aangelegd op verzoek van de maatschappij Nieuw Kwartier van Berchem en goedgekeurd in 1900. Voorzien van een zeer harmonieuze eenheidsbebouwing van 1900-1906 voor het overgrote deel ontworpen door architect F. Toen. Het betreft een gemeenschapsbebouwing bedoeld voor burgers met een uitsluitende woonfunctie, dicht bij het commerciële centrum van Berchem. Tegen de Statiestraat beeld van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis van 1905 door Strijmans. Het stadsgezicht wordt afgesloten met de neogotische Sint-Hubertuskerk van 1912-1917 naar het ontwerp van architect J. De Vroey.

  • Onroerend Erfgoed, beschermingsdossier DA000753, Victor Jacobslei, advies KCML (1992).


Waarden

Stadsgezicht gevormd door de gevels en bedakingen van de Victor Jacobslei en begrensd door de Sint-Hubertuskerk en de Statiestraat, met inbegrip van de Sint-Hubertuskerk en de aanpalende huizen Beernaertstraat 26-28 en Maloustraat 2 tot 10 is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architecturale waarde:

historische waarde

-

sociaal-culturele waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Victor Jacobslei en omgeving

Beernaertstraat 26-30, Maloustraat 2-10, Victor Jacobslei 1-26 (Antwerpen)
Gedeelte van de Victor Jacobslei, tussen Statiestraat en Sint-Hubertuskerk, samen met Beernaert-, Daenen- en Maloustraat, aangelegd op verzoek der Maatschappij Nieuw kwartier van Berchem en goedgekeurd in 1900.

Is de omvattende bescherming van

Parochiekerk Sint-Hubertus

Beernaertstraat 29, Maloustraat 1A (Antwerpen)
Kerk naar ontwerp van Jan De Vroey, 1912-17; torenspits in 1941 afgebroken op bevel van de Duitse overheid.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.