Hof ter Linden: beuken kruishaag

Levend houtig erfgoed

De bescherming als monument omvat de beukenweerhaag in het Hof ter Linden te Edegem.

Waarden

De gevlochten beukenhaag (weerhaag) Hof ter Linden, evenals een rechthoekige zone met een breedte van 5 meter aan elke zijde van de haag en een lengte van 50 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische,in casu cultuurhistorische waarde, volkskundige waarde en sociaal-culturele waarde: De gevlochten beukenhaag staat langs de remise/stalling en werd destijds aangeplant als afsluiting. Het is een voorbeeld van een in onbruik geraakte techniek om door middel van levende hagen een ondoordringbare afsluiting te vormen.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: Het gebruik van een gevlochten haag is in een parksituatie een kunstige tuinarchitecturale oplossing. Vermoedelijk werd gekozen voor een gevlochten haag om te voorkomen dat paarden in de hofgracht zouden vallen.

Beuken kruishaag Hof ter Linden

Drie Eikenstraat 13 (Edegem)
De gevlochten weerhaag van beuk (Fagus sylvatica) staat achter de hofgracht en sluit aan bij de westelijke remise van het kasteel Hof ter Linden.