Architectenwoning bOb Van Reeth

Architectenwoning Bob Van Reeth

De architectenwoning van bOb van Reeth, een verbouwde begijnhofwoning, is beschermd als monument.

Waarden

De architectenwoning van bOb van Reeth is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De architectenwoning van bOb Van Reeth (1969- 1970) heeft zijn betekenis als interessant voorbeeld van de diverse ontwikkelingen binnen de moderne woningbouw en binnen de typologie van de individuele woning in de periode 1945-1970 in Vlaanderen. Eind de jaren 1960-begin de jaren 1970 ontstaan nieuwe perspectieven en weet Van Reeth zijn eigen visie omtrent het bouwen en wonen uit te drukken in een aantal exemplarische stukken waarmee hij een sleutelpositie heeft ingenomen in de hedendaagse architectuur van toen. De eigen woning bestaat uit een historisch pand, inwendig verbouwd met een nieuw ingevoegde betonnen en houten structuur met dynamische planopbouw. Dit revolutionair woningconcept getuigt van Van Reeth's eigenzinnige ontwerphouding in het begin van zijn carrière, een periode waarin hij geïnspireerd op de zonder voorschriften, zonder clichés tot stand gekomen volkse achterbouwsels in het Vlaamse architectuurlandschap- een heel eigen bouwidioom ontwikkelt dat een grote indruk nalaat op een volgende generatie architecten.

sociaal-culturele waarde

De (voormalige) eigen woning van bOb Van Reeth (1969-1970) is representatief voor de diverse ontwikkelingen op het vlak van het individuele wonen in de periode 1945-1970 in Vlaanderen. Dit verbouwingsproject met revolutionair woningconcept is een exemplarisch werkstuk van Van Reeth' s nieuwe visie omtrent het bouwen en wonen waarmee hij in de jaren 1960-1970 experimenteerde en een niet te onderschatten invloed heeft gehad op een volgende generatie architecten. Het idee van de dynamische planopbouw werd tevens gestuurd vanuit het idealistische geloof in een architectuur als 'middel tot socialisatie', een geloof in een hiërarchieloze ordening en een overeenstemmende gezinsstructuur.

artistieke waarde

In zijn (voormalige) eigen woning (1969-1970) lanceert bOb Van Reeth een nieuw revolutionair woningconcept waarbij constructie, vorm en beeld niet apart bedacht zijn, maar wel vanuit een precieze samenhang. Niet alleen de constructieve logica is belangrijk, maar evenzeer de beeldende, vormelijke en associatieve mogelijkheden en zeggingskracht ervan. De dynamische planindeling schept niet één beeld maar vele beelden en maakt van het bewonen, van de ruimtelijke perceptie tevens een artistieke beleving.

Vier begijnhofwoningen, waaronder architectenwoning bOb Van Reeth

Klein-Begijnhofbogaard 6-12 (Mechelen)
Breedhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak. Nummer 6, aangepast en binnenin volledig nieuw ingericht in 1969-1970 door architect bOb Van Reeth.