Bankgebouw Banque de Reports: gevel en daken

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

De bescherming omvat de gevel en aansluitende bedaking van het bankgebouw ontworpen door Emile Thielens.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de gevel en aansluitende bedaking van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als uiting van de economische bloei van de jaren twintig en als voorbeeld van zuivere neobarok (1908, architect E. Thielens."

• Onroerend Erfgoed, beschermingsdossier DA000605, Monumenten Meir en omgeving, advies KCML (1983).

Waarden

Het huis (gevel en aansluitende bedaking) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Banque de Reports, de Fonds Publics et de Dépôts

Meir 48 (Antwerpen)
Monumentaal bankgebouw in beaux-artsstijl, opgetrokken in opdracht van de Banque de Reports, de Fonds Publics et de Dépôts, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1906, voltooid in 1908. Voor de bouw werd de barokke herenwoning van de kunstschilder Gerard Seghers (1591-1651), die van omstreeks 1631 dateerde, gesloopt.