Herenhuis De Cleynen Sint-Arnold: gevel en daken

Straat Meir
Locatie Meir 54 (Antwerpen)

De Cleynen Sint-Arnold

Meir 54, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van François Meeùs-Trachez. Het ontwerp is niet gesigneerd, maar wordt toegeschreven aan de architect Bartholomeus De Proost. In de 16de eeuw bevond zich hier het ouderlijk huis van Pieter Paul Rubens.

Beschrijving

De bescherming omvat de gevel en aansluitende daken van het herenhuis met winkelfunctie, aanvankelijk de locatie van het huis De Cleynen Sint-Arnold.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de gevel en aansluitende bedaking van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als uiting van de second-empirestijl (1854), naar ontwerp van Bartholomeus De Proost, en als restant van de oudere bebouwing van de Meir."

• Onroerend Erfgoed, beschermingsdossier DA000605, Monumenten Meir en omgeving, advies KCML (1983).

Waarden

Het huis (gevel en aansluitende bedaking) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: