Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn en omgeving

Beschrijving

De kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn en haar omgeving, grotendeels bestaande uit het landhuis Kapelhof en het omringende park, zijn beschermd als dorpsgezicht.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van de kapel en de omgeving als volgt gemotiveerd: Het betreft immers een typisch voorbeeld van een in oorsprong boomkapelletje dat later in de context van de contrareformatie in een aan de huidige verwante vorm werd opgericht. De kapel ligt bovendien aan het kruispunt van belangrijke oude wegen. Tevens is de omgeving van de kapel onder meer gekenmerkt door de aanwezigheid van enkele 19de-eeuwse hoevetjes die passen in het landelijk geheel.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000500, Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doornkapel, (S.N., 1980).

Waarden

De kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn is met haar omgeving beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn

Ten Doorn (Mechelen)
Kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl, gebouwd in 1643 ter vervanging van een oudere kapel.

Landhuis Kapelhof

Ten Doorn 1 (Mechelen)
Te midden van een park gelegen neoclassicistisch landhuis van drie bouwlagen onder leien schilddak, naar verluidt van 1830, maar op het kadaster pas voor het eerst ingetekend in 1848.