Begroeiing rond de ruïne van de Sint-Janskerk: taxus en smeedijzeren kruis

Taxus en smeedijzeren kruisbeeld

Beschrijving

De taxus (Taxus baccata), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter er rond, en het smeedijzeren kruisbeeld, met uitzondering van het segment ingenomen door de ruïne van de Sint-Janskerk, zijn beschermd als monument.

Waarden

De taxus (Taxus baccata), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter er rond, en het smeedijzeren kruisbeeld, met uitzondering van het segment ingenomen door de ruïne van de Sint-Janskerk, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de taxus vormt een historische eenheid met een religieus bouwkundig element (gietijzeren kruisbeeld) en maakt deel uit van de voormalige kerkhofsite rond de Sint-Janskerk.

artistieke waarde

de taxus vormt een belangrijk beeldbepalend object op de voormalige kerkhofsite rond de ruïne van de Sint-Janskerk. Samen met de met klimop begroeide ruïne van de Sint-Janskerk vormt hij een pittoresk element in de Diestse binnenstad. Omwille van zijn omvang werd de taxus opgenomen in het inventarisboek ‘Bomen in België’ van de vereniging voor Belgische dendrologie.

Begroeiing rond de ruïne van de Sint-Janskerk

Sint-Jansveld (Diest)
Gotische kerkruïne met uitbundige klimopbegroeiing, lange tijd romantisch icoon van de stad; monumentale taxus en klimop.

Is de omvattende bescherming van

Klimop op de ruïne van de Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk te Diest werd in de 16de eeuw verwoest tijdens de godsdienstoorlogen, maar bleef nog tot het einde van de 18de eeuw in gebruik. Daarna werd de kerk verlaten en werd de ruïne overgroeid door klimop. Deze groeide uit tot monumentale afmetingen met een stamomtrek van bijna 1 m.

Taxus bij de ruïne van de Sint-Janskerk

De monumentale taxus staat op de voormalige kerkhofsite bij de Sint-Janskerk te Diest, thans een ruïne. De taxus werd aangeplant bij een kruisbeeld voor het portaal van de kerk. Taxussen zijn typische kerkhofbeplantingen: hun eeuwig groen karakter staat symbool voor het eeuwig verder leven van de ziel na de dood.