Burgerhuis: noordelijk deel

Woningen

Beschrijving

Het noordelijk deel van het burgerhuis is beschermd als monument. Aangezien dit pand ooit één geheel vormde met het aanpalende zuidelijk deel van het burgerhuis en met de aanpalende stadswoning ten zuiden, werden de drie panden in hetzelfde beschermingsbesluit beschermd als monument. De erfgoedwaarden werden daarom ook samen gemotiveerd.

Waarden

Goswin de Stassartstraat 22 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De ontstaansgeschiedenis van de panden Goswin de Stassartstraat 18-20-22 met hun historische kernen en structuren, hun vele verbouwingen en aanpassingen, illustreert de evolutie van de wooncultuur van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Materiële getuigen van het samenvoegen en splitsen van oudere gebouwen volgens de veranderende woonbehoeften en bouwstijlen bleven bewaard, met zowel constructieve als decoratieve bouwelementen uit verschillende eeuwen. Hun architectuurhistorisch belang wordt bovendien nog ondersteund door hun indrukwekkende bewoningsgeschiedenis, verbonden aan de aanwezigheid van de Grote Raad te Mechelen. Als belangrijke getuigen van de rijke geschiedenis van de stad Mechelen weerspiegelen ze een bewogen verleden, dat getuigde van rijkdom en macht.

Goswin de Stassartstraat 20-22 (Mechelen)
Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Traditionele bak- en zandsteenbouw met wijzigingen uit de 19de eeuw.