Huis en atelier Gustaaf De Smet

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Midden jaren dertig verkoopt Gustaaf De Smet (1877-1943) zijn villa aan de Pontstraat in Deurle, een ontwerp van architect A. Desmet. Iets verderop in de gemeente, in het toen open veld, de Koedreef in de wijk Bachtenberge, laat hij het sobere, deels houten huis bouwen dat nu zijn museum is.

Kunstenaarswoning en atelier Gustaaf De Smet

Gustaaf De Smetlaan 1 (Sint-Martens-Latem)
Het huis, nu museum, werd gebouwd naar plannen en onder leiding van zijn vriend en dorpsgenoot, burgerlijk conducteur René Van Der Plaetsen. Hij ontwierp een sobere architectuur, de bovenverdieping afgewerkt met houten beplanking en met daklicht voor het atelier op de bovenverdieping. Het huidige museum ademt nog de authentieke sfeer van het kunstenaarshuis met het behoud van het oorspronkelijk meubilair en is representatief voor een bescheiden landelijke atelierwoning uit de dertiger jaren van de 20ste eeuw.

Wordt opgevolgd door