Handels- en kantoorgebouw in art nouveau: gevels, bedaking en winkelinrichting

Beschermd monument van 02-03-1983 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Meir
Locatie Meir 41 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/900.1
  • DA000605
  • OA002671

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Handels- en kantoorgebouw in art-nouveaustijl

Meir 41, Antwerpen (Antwerpen)

Handels- en kantoorgebouw in art-nouveaustijl op de hoek van de Meir en de Lange Klarenstraat, naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1913. Opdrachtgever was de maatschappij L’Epargne Immobilière, die voor zover gekend van 1910 tot 1914 bouwactiviteiten ontplooide in Antwerpen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de gevels en aansluitende daken van handels- en kantoorgebouw op de hoek van de Meir met de Lange Klarenstraat, alsook de winkelinrichting. De inrichting werd in 2001 gesloopt.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de gevel en aansluitende bedaking van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als voorbeeld van de art-nouveaustijl (1915), geïnspireerd op de Wiener Hoffmanstijl, met merkwaardig decoratief smeedwerk in de hoektravee."

  • Onroerend Erfgoed, beschermingsdossier DA000605, Monumenten Meir en omgeving, advies KCML (1983).

Waarden

Het huis (gevel, aansluitende bedaking en winkelinrichting) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.