Villa De Wijngaard

Beschermd monument van 09-05-2000 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Kalmthout
Deelgemeente Kalmthout
Straat Kapellensteenweg
Locatie Kapellensteenweg 410 (Kalmthout)
Alternatieve naam Villa Mermans

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11022/105.1
  • OA002845

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa De Wijngaard

Kapellensteenweg 410, Kalmthout (Antwerpen)

Villa gelegen in een grote beboomde tuin met bijgebouwen en aanhorigheden van circa 1905.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat villa De Wijngaard met het bijhorende park, de bijgebouwen en de aanhorigheden.

Het beschermingsdossier evalueert de bescherming als volgt: Hoewel voor de villa De Wijngaard, modo Mermans, totnogtoe geen verdere informatie met betrekking tot bouwmeester en decorateur(s) kon worden achterhaald, schuilt het belang van dit vroeg-20ste-eeuwse landhuis vooral in de gaafheid van het ensemble met zijn onaangetast exterieur, origineel grondplan, intact bewaarde binnenhuisinrichting, omringend park en bijgebouwen. Deze villa is bovendien illustratief voor de leefgewoonten en de smaak van de begoede Antwerpse burgerij, die zich in de groene periferie rond de stad, op loopafstand van een station en vlakbij de Kalmthoutse heide een huis liet bouwen, vermoedelijk bedoeld als buitenverblijf of vakantiehuis.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002207, Kalmthout: Kapellensteenweg 410 (PLOMTEUX G., 2000).

Waarden

Villa de Wijngaard, Modo Mermans, met bijhorend park, bijgebouwen en aanhorigheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Villa De Wijngaard, modo Mermans, gebouwd tussen 1905 en 1912, is een gaaf bewaard landhuisensemble uit het begin van de 20ste eeuw met onaangetast exterieur, origineel grondplan, intact bewaarde binnenhuisinrichting, omringend park en bijgebouwen. De villa is gekenmerkt voor de leefgewoonten en smaak van de toenmalige begoede stadsburgerij. Het bijhorend park, de bijgebouwen en aanhorigheden maken intrinsiek deel uit van het geheel.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.