Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Westerbegraafplaats

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
60539
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/60539

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Westerbegraafplaats

Palinghuizen 143, zonder nummer (Gent)
De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli. Het park werd aangelegd door Louis Van Houtte en Ambrosius Verschaffelt. Dit type van begraafplaats met een ‘tuin der doden’ in landschapsstijl komt in ons land nog zeer zelden voor.

Is de omvattende vaststelling van

Grafmonument bemanning Duitse zeppelin

Palinghuizen zonder nummer (Gent)
Ter ere van de Duitse bemanning van zeppelin LZ-37, gebombardeerd boven Sint-Amandsberg door de Brit Reginald Warneford op 07-06-1915 werd door de familie van de omgekomen luitenant Kurt Ackermann dit monument opgericht.


Oorlogsgedenkteken Belgische soldaten

Palinghuizen zonder nummer (Gent)
Bij de Belgische oorlogsgraven bevindt zich een stèle die er kwam dankzij de Gentse gemeentescholen. Dit gedenkteken bestaat uit een bronzen gedenkplaat in een houten kader. Het geheel is aan een zwart geverfde stalen beugel opgehangen.


Oorlogsgedenkteken Franse soldaten

Palinghuizen zonder nummer (Gent)
Een U-vormige, blauwe hardstenen boord begrenst een bloemenperkje, waarin op een getrapt verhoog een levensgrote, bronzen, Franse infanteriesoldaat tegen een hardstenen obelisk neerzijgt.


Oorlogsgedenkteken Gentse militairen

Palinghuizen zonder nummer (Gent)
Dit gedenkteken kwam er dankzij de Nationale Strijdersbond van België, Vriendenkring der Officieren en de Nationale Vereniging der Invalide, ter ere van de Gentse militairen die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd ingehuldigd op 26 oktober 1924.


Oorlogsmonument Geallieerden

Palinghuizen zonder nummer (Gent)
Dit monument bevindt zich op een rond punt op de grens van het oude en het nieuwe gedeelte van de Westerbegraafplaats. Het betreft een architecturale compositie in witte Euvillesteen, ter ere van de geallieerden uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie is sterk symmetrisch opgebouwd : de voor- en achterzijde zijn quasi identiek, evenals de zijkanten.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.