Hoeve Hof de Rodelanden

Beschrijving

Oliebergstraat nr. 34. Hoeve z.g. "Hof de Rodelanden", recente naam die verwijst naar het rode grondwater rond de boerderij. De hoeve was tijdens het ancien régime afhankelijk van de heerlijkheid "te Gros". Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) met U-vormige opstelling, heden gewijzigde configuratie. Volgens de kadastrale gegevens wordt de ho

Hof de Rodelanden

Oliebergstraat 34 (Deerlijk)
Hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Semigesloten opstelling door latere uitbreidingen. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom onverhard erf. Ten noorden boerenhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Ten zuiden recente kippenren, die vermoedelijk een oudere vervangt. Ten oosten heden sterk aangepaste stalvleugel met wagenhuis van circa 1935. Opvallende puntgevel met getrapte fries en centrale licht vooruitspringende travee met beglaasd muurnisje met heiligenbeeld.