Coutellerie-Orfèverie Tilquin

Beschermd monument van 02-03-1983 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Meir
Locatie Meir 99 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/904.1
  • OA002675

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Coutellerie-Orfèverie Tilquin

Meir 99, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelpand en meergezinswoning in art-decostijl, gebouwd in opdracht van Jos Van Put, naar een ontwerp door de architect Joseph Selis uit 1933. De “Coutellerie Orfèvrerie Tilquin” werd in 1860 opgericht, en is ook vandaag, meer dan 150 jaar later, nog een begrip in Antwerpen als speciaalzaak voor bestek, tafelzilver en serviesgoed.

Beschrijving

De bescherming omvat de gevel, bedaking en interieur van de Coutellerie-Orfèverie Tilquin, een meergezinswoning en winkelpand in art deco.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de gevel, bedaking en interieur van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als totaalontwerp met een gaaf bewaard winkelinterieur in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, daterend van 1933, naar een ontwerp van J. Selis."

  • Onroerend Erfgoed, beschermingsdossier DA000605, Monumenten Meir en omgeving, advies KCML (1983).

Waarden

Het huis (gevel, aansluitende bedaking en interieur) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.