Beschermd monument

Klooster- en scholencomplex zusters ursulinen: wintertuin en kloosterkerk

Beschermd monument van 12-01-1987 tot heden

ID: 6077   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/6077

Besluiten

Geografisch pakket Sint-Katelijne-Waver
definitieve beschermingsbesluiten: 12-01-1987  ID: 2255

Beschrijving

De wintertuin met inbegrip van de zijgalerijen met muurschilderingen, de verlichtingsarmaturen en het meubilair (staanders, tafels en stoelen) en de kerk van het ursulinenklooster zijn beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De wintertuin met inbegrip van de zijgalerijen met muurschilderingen, de verlichtingsarmaturen en het meubilair (staanders, tafels en stoelen) en de kerk van het ursulinenklooster zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische, artistieke en architecturale waarde: De wintertuin als voorbeeld van art nouveau metaalarchitectuur, gebouwd rond de eeuwwisseling (circa 1903) en herbouwd rond 1920 met toevoeging van de galerijen met muurschilderingen. Het geheel vormt met het meubilair en de verlichtingsarmaturen een zeldzaam gaaf geheel met zeer hoge artistieke kwaliteit. De kerk als monumentaal en zuiver voorbeeld van neogotische architectuur op gericht naar ontwerp van E. Careels in 1909.”

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA00695, Geografisch pakket Sint-Katelijne-Waver (F. BRENDERS, 1987).


Waarden

De wintertuin met inbegrip van de zijgalerijen met muurschilderingen, de verlichtingsarmaturen en het meubilair (staanders, tafels en stoelen) en de kerk van het ursulinenklooster zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

-

historische waarde

in casu architecturale waarde


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Klooster- en scholencomplex zusters ursulinen

Bosstraat 9 (Sint-Katelijne-Waver)
De school en het klooster van de zusters ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd opgericht in 1841 onder impuls van pastoor J.B. Verheyden met hulp van zusters uit het klooster van Tildonk.