Klooster- en scholencomplex zusters ursulinen: wintertuin en kloosterkerk

Geografisch pakket Sint-Katelijne-Waver

Beschrijving

De wintertuin met inbegrip van de zijgalerijen met muurschilderingen, de verlichtingsarmaturen en het meubilair (staanders, tafels en stoelen) en de kerk van het ursulinenklooster zijn beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De wintertuin met inbegrip van de zijgalerijen met muurschilderingen, de verlichtingsarmaturen en het meubilair (staanders, tafels en stoelen) en de kerk van het ursulinenklooster zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische, artistieke en architecturale waarde: De wintertuin als voorbeeld van art nouveau metaalarchitectuur, gebouwd rond de eeuwwisseling (circa 1903) en herbouwd rond 1920 met toevoeging van de galerijen met muurschilderingen. Het geheel vormt met het meubilair en de verlichtingsarmaturen een zeldzaam gaaf geheel met zeer hoge artistieke kwaliteit. De kerk als monumentaal en zuiver voorbeeld van neogotische architectuur op gericht naar ontwerp van E. Careels in 1909.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA00695, Geografisch pakket Sint-Katelijne-Waver (F. BRENDERS, 1987).

Waarden

De wintertuin met inbegrip van de zijgalerijen met muurschilderingen, de verlichtingsarmaturen en het meubilair (staanders, tafels en stoelen) en de kerk van het ursulinenklooster zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architecturale waarde

Klooster- en scholencomplex zusters ursulinen

Bosstraat 9 (Sint-Katelijne-Waver)
De school en het klooster van de zusters ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd opgericht in 1841 onder impuls van pastoor J.B. Verheyden met hulp van zusters uit het klooster van Tildonk. Het park dat onmiddellijk aansluit op de gebouwen is een zeldzame getuige van de park- en groenaanleg binnen het typisch 19de-eeuwse opvoedingsconcept van het meisjespensionaat.