Oorlogsgedenkteken

Beschermd monument van 22-02-2013 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Grimbergen
Deelgemeente Strombeek - Bever
Straat Sint-Amandsplein
Locatie Sint-Amandsplein (Grimbergen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23025/147.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Oorlogsmonument

Sint-Amandsplein zonder nummer, Grimbergen (Vlaams-Brabant)

Oorlogsmonument, gelegen tegen de oostelijke tuinmuur van de pastorie. Het geheel bestaat uit een muur van arduinen blokken met hoger centraal gedeelte voorzien van drie reliëfs.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument.

Waarden

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht ter nagedachtenis aan de feiten en slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, is dit gedenkteken onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke en de Belgische politieke geschiedenis, en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Oorlogsgedenkteken, in 1932 en vermoedelijk door Pierre de Soete (1886-1948) ontworpen en opgevat als een hardstenen gedenkmuur met verhoogde middenpartij waarin drie reliëfs, het linker verdiept met voorstelling van twee soldaten, het middelste in bijna hoogreliëf, een engel met zwaard verbeeldend, en het rechter in halfreliëf met weergave van het dagelijkse leven van man, vrouw en kind; het geheel kwaliteitsvol uitgewerkt in een eigentijdse, op het sociaal realisme geënte vormentaal, gestileerd doch expressief, en symbool voor respectievelijk oorlog, gerechtigheid en vrede.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.