Teksten van Oorlogsgedenkteken

https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/608

Oorlogsgedenkteken_versie 2_20160127 ()

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/185210 (geraadpleegd op ).


Oorlogsgedenkteken_versie 1_20130814 ()

Historiek

Niet lang na 1918 besloot de Strombeekse gemeenteraad een monument te laten oprichten ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Na lange tijd van onenigheid over de plaats waar het monument zou opgericht worden, werd in 1932, vermoedelijk aan beeldhouwer Pierre de Soete, de opdracht gegeven een reliëf te maken dat geplaatst zou worden tegen de oostelijke tuinmuur van de pastorie, aan het Sint-Amandsplein.

Pierre de Soete (St-Jans-Molenbeek 1886-Brussel 1948) volgde schetsen en modelleren aan de Academie van Molenbeek en werkte als leerjongen in de Compagnie de Bronzes in Brussel waar hij in contact kwam met Jef Lambeaux (1852-1908) en Constantin Meunier (1831-1905). Hij volgde een korte opleiding aan de academie van Brussel en legde zich vanaf 1924 toe op beeldhouwkunst. Hij werkte mee aan het beeldhouwwerk van de vlak na de Eerste Wereldoorlog met Amerikaans sponsorgeld opgerichte Universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein en schreef in januari 1928 in Le Soir een ‘vlammend’ artikel over de Duitse vernielingen in Leuven onder de titel “Louvain et Locarno”.

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken van Strombeek-Bever is ingewerkt in de tuinmuur van de pastorie, aan de zijde van het St-Amandsplein en ligt ten zuiden van de gelijknamige kerk.

Het oorlogsgedenkteken wordt gevormd door een muur van hardstenen blokken met hoger centraal gedeelte voorzien van een sober, gestileerd hoofdgestel en drie rechthoekige reliëfs: een eerste verdiept reliëf, links, met twee soldaten en een kanon op het voorplan, in het midden een in bijna hoog-reliëf uitgewerkte engel met zwaard – symbool voor gerechtigheid – en lauriertakken aan de voeten, en een derde reliëf rechts met de voorstelling van een moeder met kind waarachter twee jonge mannen, één met spade, de andere met korenaren in de hand, het geheel het dagelijkse leven ten tijde van vrede verbeeldend. De reliëfs zijn geflankeerd door lagere muren met opschriften in verdiepte spiegels, links "AAN ONZE HELDEN EN SLACHTOFFERS 1914-1918", rechts "AAN ONZE HELDEN EN SLACHTOFFERS 1940-1945". In 1981 werden twee granieten platen toegevoegd met de namen van de gesneuvelde soldaten. Een voor de lage plint aangebrachte smeedijzeren staaf met schroefvormige decoratie en Y-vormige pootjes fungeert als stootboord.

Bibliografie

  • CEUNEN M. & VELDEMAN P. 2004: Aan onze helden en martelaren. Beelden van de brand van Leuven (augustus 1914), Leuven, 135.
  • DE MAESSCHALCK K. e.a. 2002: Oorlogsmonumenten 1914-1918 in Vlaams-Brabant, Brussel.
  • S.n. 1994: Grimbergen 1914. Vier dorpen in de grote oorlog, Eigen Schoon Grimbergen, Gent, 108-109.

Waarden

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde: opgericht ter nagedachtenis aan de feiten en slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, is dit gedenkteken onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke en de Belgische politieke geschiedenis, en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde: oorlogsgedenkteken, in 1932 en vermoedelijk door Pierre de Soete (1886-1948) ontworpen en opgevat als een hardstenen gedenkmuur met verhoogde middenpartij waarin drie reliëfs, het linker verdiept met voorstelling van twee soldaten, het middelste in bijna hoogreliëf, een engel met zwaard verbeeldend, en het rechter in halfreliëf met weergave van het dagelijkse leven van man, vrouw en kind; het geheel kwaliteitsvol uitgewerkt in een eigentijdse, op het sociaal realisme geënte vormentaal, gestileerd doch expressief, en symbool voor respectievelijk oorlog, gerechtigheid en vrede.


Bron: Beschermingsdossier 4.001/20000/2355.1, Oorlogsgedenkteken (digitaal dossier)
Auteurs:  Verloove, Claartje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/148226 (geraadpleegd op ).