Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Herenhuis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
61138
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/61138

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Het herenhuis van het dubbelhuistype dateert uit het eerste kwart van de 19de eeuw en telt zes traveeën en twee bouwlagen onder met leien gedekt zadeldak. Een vrij diepe voortuin, beplant met onder andere een magnoliaAanduiding van

Is de vaststelling van

Herenhuis

Dorpsstraat 39 (Horebeke)
Het herenhuis van het dubbelhuistype dateert uit het eerste kwart van de 19de eeuw en telt zes traveeën en twee bouwlagen onder met leien gedekt zadeldak. De voortuin is vrij diep en bezit onder andere een magnolia.

Is de omvattende vaststelling van

Etagelinde in tuin bij herenwoning

Dorpsstraat 39 (Horebeke)
In de tuin bij een herenhuis in de Dorpsstraat staat een etagelinde. De gesteltakken van de boom werden op een hoogte van circa 2 meter in een horizontaal vlak geleid. De kunstmatig gevormde kruin van de etagelinde heeft een doormeter van 3 meter. Het onderhoud van deze snoeivorm is zéér intensief, jaarlijks worden alle twijgen afgenomen.


Magnolia in tuin bij herenwoning

Dorpsstraat 39 (Horebeke)
De magnolia (Magnolia x soulangeana) bevindt zich in de voortuin van een 19de-eeuws herenhuis in de dorpskern van Sint-Maria-Horebeke, ten zuiden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. De magnolia behoort tot één van de dikste exemplaren van België.


Op stam gezette buxus bij herenwoning

Dorpsstraat 39 (Horebeke)
Een herenhuis in de Dorpsstraat herbergt in de achtertuin nog een deel van de oorspronkelijke beplanting. De op stam gezette buxus met geelgerand blad behoort nog tot dit plantenassortiment.


Opgaande bruine beuk in tuin bij herenwoning

Dorpsstraat 39 (Horebeke)
Een herenhuis in de Dorpsstraat herbergt in de achtertuin nog een deel van de oorspronkelijke beplanting. De opgaande bruine beuk behoort nog tot dit plantenassortiment.


Opgaande tamme kastanje bij herenwoning

Dorpsstraat 39 (Horebeke)
Een herenhuis in de Dorpsstraa herbergt in de achtertuin nog een deel van de oorspronkelijke beplanting. De opgaande tamme kastanje behoort nog tot dit plantenassortiment. De kastanje had op het moment van de inventarisatie reeds de geest gegeven.