Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kapel Onze-Lieve-Vrouw met toegangsdreef

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Sint-Katelijne-Waver

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwkapel, gevormd door de toegangsdreef, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde als toegangsdreef die van bij de oorsprong het domein van de kapel afbakent.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA00695, Geografisch pakket Sint-Katelijne-Waver (F. Brenders, 1987).

Waarden

De omgeving, gevormd door de toegangsdreef van de kapel Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Berkelei (Sint-Katelijne-Waver)
Georiënteerde, bakstenen devotiekapel met halfronde absis onder leien zadeldak en dakruiter met klok van 1750.

Toegangsdreef Onze-Lieve-Vrouwkapel

De zuidwest-noordoost lopende toegangsdreef van gekandelaarde zomerlindes naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel vertrekt van de Berkelei en loopt hier evenwijdig mee. Dendrochronologisch onderzoek in 2013 heeft uitgemaakt dat het kapeldreefje werd geplant in het laatste decennium van de 19de eeuw (na 1888).