Goed ten Abeele met watermolen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Zogenaamd "Goed ten Abeele", voormalige hoeve met watermolen, de zogenaamde "Watermolen Van Roo", voorheen maalderij, olieslagerij en zagerij. Geïsoleerde site aan de Gondebeek op circa 500 meter ten zuidoosten van de dorpskern, heden nog steeds bereikbaar via een private populierendreef.

Watermolenstraat 35-37 (Melle)
Geïsoleerde site aan de Gondebeek op circa 500 meter ten zuidoosten van de dorpskern, bereikbaar via een private populierendreef. Eén van de oudste nederzettingen van Gontrode, leengoed opklimmend tot de feodale tijd. Oud boerenhuis in 1904 vervangen door een groot boerenburgerhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder schilddak. Aansluitend molenhuis gebouwd boven de Gonde. Aanvankelijke molen met waterrad reeds bestaand in de 16de eeuw. Voormalig stampkot of olieslagerij, nadien zagerij. Rechthoekig bakstenen gebouw onder een hoog zadeldak, gedateerd 1762.

Wordt opgevolgd door