Herenhuis in Louis-Philippestijl

Straat Zand
Locatie Zand 17 (Antwerpen)

Zand 17, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in Louis-Philippestijl op de hoek van Zand en Stoofstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1849 opgetrokken in opdracht van Hubert Havenith-Pauwels. Deze liet het pand in 1859 door de architect Heliodore Leclef verhogen met een tweede verdieping.

Dit hoekhuis in neorococostijl is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Hoekpand met bouwaanvraag uit 1849 en bovenverdieping uit 1859 naar ontwerp van architect H. Leclef. Mooi voorbeeld van Louis-Philippestijl uit het midden van de 19de eeuw, nadruk op de voorgevel met accent op de ingangstravee en met een stijlvolle stucdecoratie.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Zand 17-19: hoekhuis (F. Brenders, 1981)

Het hoekhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: